Ψηφιακός Αφηγητής: Προσφυγική Αττική

digistoryteller-project-logo

Η ICI ΚΟΙΝΣΕΠ συμμετέχει σε εταιρικό σχήμα για την υλοποίηση του έργου “Ψηφιακός αφηγητής: Προσφυγική Αττική” (Digistoryteller), από κοινού με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την εταιρία συμβούλων πολιτιστικής διαχείρισης Time Heritage Ο.Ε.,  το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) και την Διάδρασις ΙΚΕ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Δράσης «Συνέργειες Έρευνας και Καινοτομίας».

Το έργο DigiStoryteller αποτελεί καταρχάς έναν ψηφιακό ξεναγό στις προσφυγικές γειτονιές της Αττικής. Βασίζεται σε αφηγήσεις, μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφίες και ηχητικά ή ηχογραφημένα ντοκουμέντα, ενώ σχεδιάζεται να προσφέρει και τη δυνατότητα πληθοπορισμού (crowdsourcing), έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να εμπλουτίζεται με υλικό και πληροφορίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών για τις οποίες θα αναπτυχθούν διαδρομές.

Ο ψηφιακός αφηγητής μας επιχειρεί να συνυφάνει διαφορετικά αφηγηματικά νήματα, από την επιστημονική έρευνα μέχρι τον βιωματικό λόγο και τις πρακτικές ενθύμησης. Στο πλαίσιο αυτό, επικεντρώνεται στις πολλαπλές πλευρές της προσφυγικής εμπειρίας, τόσο ως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και ως προς τον μετασχηματισμό του αστικού χώρου, μέσα από τοπόσημα που έχουν επιλεγεί με κριτήριο το ορατό ίχνος τους και το κατά πόσο παραμένουν αναγνωρίσιμα σε μνημονικές πρακτικές σήμερα.

Για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στόχων του έργου, αλλά και για την προώθηση των φορέων μνήμης (συλλόγων, αρχείων, μικρών μουσείων κ.ά), με τους οποίους συνεργάζεται το εταιρικό σχήμα για την διασφάλιση αρχειακού υλικού, η ICI ΚΟΙΝΣΕΠ αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του έργου, τη δημιουργία πρωτότυπων και καινοτόμων προϊόντων με βάση το χαρτί. Από χαρτοκατασκευές μέχρι βιβλία colouring και παιχνίδια με κάρτες, τα προϊόντα που σχεδιάζει η ICI ΚΟΙΝΣΕΠ θα συνδέονται με το ψηφιακό περιβάλλον και θα προτείνουν έναν διαφορετικό και συχνά παιγνιώδη τρόπο προσέγγισης της κληρονομιάς που γεννήθηκε με την αναδοχή της προσφυγικής εμπειρίας στη συλλογική μνήμη.

 

Παλαιότερες χρηματοδοτήσεις

template by L.THEME